بررسی و نقد نظام قوانین اخلاقی در نظریه اخلاقی شخصگرا
Authors: not saved
Abstract:
هدف این مقاله بررسی نظام قوانین اخلاقی در نظریۀ اخلاقی شخصگراست. برای دستیابی به این هدف، از دو روش «توصیفی- تحلیلی» و «نقد توسّعی» استفاده میشود. مطالب در چهار بخش ارائه میشوند: نخست، به چیستی قانون اخلاقی پرداخته شده است، دوّم، چگونگی شناسایی و کشف قوانین اخلاقی بیان شده است، سوّم، نظامی از قوانین اخلاقی معرفی شده که از سه طبقۀ «قوانین صوری»، «قوانین ارزششناختی» و «قوانین شخصگرا» تشکیل یافته است و چهارم، هم چالشهای نظام قوانین اخلاقی مطرح شده و هم شکل اصلاح یافتۀ این چالشها نیز بیان شده است. یافتههای این مطالعه نشان میدهد که قوانین اخلاقی، جایگاه بسیار برجستهای در نظریۀ اخلاقی شخصگرا دارند؛ به این معنا که راهنمای خوبی برای شخص در موقعیّت انتخاب هستند. همچنین نظریۀ اخلاقی شخصگرا، با اتّخاذ رویکردی کُلگرایانه، دوگانهانگاری قوانین صوری و ارزششناختی را نمیپذیرد و آنها را در ترکیبی هماهنگ و سازوار ارائه میدهد. علاوه بر این، اضافه کردن قوانین جدیدی به فهرست قوانین صوری و ارزششناختی و مطرح ساختن طبقۀ نوینی با عنوان قوانین شخصگرا، از دیگر نوآوریهای این نظریه در حوزۀ اخلاق است. سرانجام، چالشهایی چون زائد بودن قوانین اخلاقی در اخلاق منش شخصگرا و عدم کفایت این قوانین در نقش هدایتگری و تجویز بیان شدهاند. از دید این مطالعه، هرگاه نقش وحدتبخشی را برای قوانین اخلاقی قائل باشیم، میتوان آنها را در اخلاق منش گنجاند و کفایت اخلاقی آنها نیز اثبات میگردد.
similar resources
بررسی و نقد نظریه خودگرایی اخلاقی
خودگرایی اخلاقی یکی از نظریههای اخلاقی در حوزه اخلاق هنجاری است. در این مقاله با اشاره به اقسام و تقریرهای خودگرایی اخلاقی و ارتباط آن با خودگرایی روانشناختی به طرح، تحقیق و بررسی ساختار ومؤلفههای این نظریه پرداخته شده و ادله موافقان و مخالفان این نظریه مورد نقد و تحلیل قرار گرفته است.
full textبررسی و نقد نظریه خودگرایی اخلاقی
خودگرایی اخلاقی یکی از نظریه های اخلاقی در حوزه اخلاق هنجاری است. در این مقاله با اشاره به اقسام و تقریرهای خودگرایی اخلاقی و ارتباط آن با خودگرایی روان شناختی به طرح، تحقیق و بررسی ساختار ومؤلفه های این نظریه پرداخته شده و ادله موافقان و مخالفان این نظریه مورد نقد و تحلیل قرار گرفته است.
full textنظریه انسان سالم در نظام اخلاقی رازی
محمدبن زکریای رازی از فیلسوفان متقدم با تأثّر از جالینوس، نظام اخلاقی سلامتمحور ارایه میکند. طبانگاری اخلاق، بنیان این نظام است. تحلیل و نقد نظریه سلامت و انسان سالم نزد زکریای رازی در پرتو مقایسه آن با دیدگاههای رقیب مسأله تحقیق حاضر است. رازی سلامت را به حاکمیت عقل سنجشگر بر خواستهها، تصمیمها و رفتارهای آدمی تعریف میکند و در موارد مختلف سه ملاک را به منزله نشانگر آن به کار میبرد: حد و...
full textبررسی امکان حکم اخلاقی اشتباه در نظریه اخلاقی کانت
پرسش اصلی در این مقاله این است که آیا در نظریه اخلاقی کانت ممکن است فاعل اخلاقی در تشخیص حکم صحیح اخلاقی دچار اشتباه شود یا خیر. برای پاسخ به این پرسش ابتدا به تعیین جایگاه حکم اخلاقی اشتباه در نظریه اخلاقی کانت میپردازیم و سپس با بیان دو اصل اساسی نظریه اخلاقی کانت یعنی اصل کلیت احکام اخلاقی و اصل خودآیینی اراده نشان میدهیم که از نظر کانت این دو اصل دارای وحدتاند و این وحدت برای نظریه اخلاق...
full textMy Resources
Journal title
volume 5 issue 14
pages 81- 116
publication date 2015-06-22
By following a journal you will be notified via email when a new issue of this journal is published.
Hosted on Doprax cloud platform doprax.com
copyright © 2015-2023